Universități de top cu profesori foarte slabi


„Adevărul” a intrat în posesia unui document intern al Ministerului Educației, care arată că mari universități din învățământul superior românesc dau și absolvenți foarte slabi. Statisticile arată că aproximativ 40% dintre profesorii care au picat la examenul de titularizare sunt rezultatul a cinci universități, dintre care patru sunt de stat.
Surprinzător sau nu, cel mai mare procent de profesori picați în luna iunie la examenul de titularizare îl deține Universitatea „Spiru Haret”. În clasament mai apar alte 3 universități care, în urma clasificării și ierarhizării instituțiilor din învățământul superior, realizată recent de Asociația Universotăților Europene, au fost repartizate în categoria I, a universităților de cercetare avansată și educație: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea București și Universitatea „A.I. Cuza” din Iași.
Secretarul de Stat în Ministerul Educației, Oana Badea, explică cum este posibilă o discrepanța atât de mare între calitatea absolvenților proveniți din universitățile de top și calitatea procesului educativ desfășurat în instituții: „Analiza noastră este foarte simplă: ce resursă umană îmi oferă învățământul superior din care eu învățământ preuniversitar să fac o selecție a celor mai buni viitori profesori de catedră. Și luând spre analiză datele care au fost ca rezultat în acest an, avem această ierarhizare. Insist: clasificarea universităților are un tip de criterii și o altă formă de analiză”.
Sursa: adevarul.ro