Universitățile private, codașe în clasificare


Potrivit clasificării și ierarhizării universităților românești, nicio instituție de învățământ superior privat nu se înscrie în primele două categorii valorice. Astfel, prima universitate particulară din top este „Titu Maiorescu”, aceasta clasându-se pe poziția 49, în categoria universităților centrate pe educație.
Rectorii universităților particulare se declară extrem de nemulțumiți pentru că, spun ei, această ierarhizare va determina, în următorii ani, pierderi substanțiale de fonduri care ar putea ajunge și la câteva milioane de euro. Mai mult, aceștia dau vina pe autorități pentru situația creată, întrucât, consideră ei, statul își protejează instituțiile.
Motivul, spune Mircea Miclea, fost ministru al Educației, pentru care universitățile private nu au ajuns mai sus în această clasificare este următorul: „Nu s-au comcentrat pe cercetare. Au ales o carte câștigătoare pe termen scurt: livrarea de cursuri pe bani, dar pe termen lung, ca să poată primi dreptul de a organiza programe mai avansate de studii, trebuie să investească în cercetare”.
Sursa: adevărul.ro