Premieră în învățământul superior: Clasificarea programelor de studii


După clasificarea universităților, ministrul Educației, Daniel Funeriu, face publică și clasificarea programelor de studii din universități, acordând calificative de la A (cel mai bun) până la F (cel mai slab). Aceste clasificări, împreună cu finanțarea pe criterii de obiective, constituie noutățile anului universitar 2011-2012, pe care ministrul PDL-ist le consideră esențiale pentru învățământul superior de stat din România. Astfel, studenții vor putea ști cât de eficient este programul de studii pe care au ales să-l urmeze.
“Astăzi începe un nou an universitar, un an esenţial pentru viitorul învăţământului superior din România şi, în fapt, pentru viitorul României. Acest an universitar începe cu multe noutăţi care izvorăsc din Legea Educaţiei Naţionale, printre care clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, un nou mod de organizare a doctoratului, codul studentului – toate aceste măsuri având ca scop recredibilizarea învăţâmântului românesc”, a precizat Funeriu.
Potrivit declarației ministrului, analiza și clasificarea programelor a fost realizată de Asociația Universităților Europene și a fost postată pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro. Acesta mai adaugă faptul că toate măsurile luate au ca scop recredibilizarea învățământului superior românesc în fața partenerilor noștri din U.E.
Conform acestei evaluări, doar o cincime dintre programele oferite pe piața educațională pot fi considerate de top. În timp ce în categoria B se strâng aproape 22,1% din totalul de 1075 de programe, în categoria C se înscriu aproximativ un sfert dintre programele de studii.
Sursa: mediafax.ro